Saturday, May 3, 2014

Un sistem de sanatate ce le da lectii la celelalte toate

Se spune ca America este tara tuturor posibilitatilor. Asa o fi. Nu stiu, nu traiesc acolo, ci la vecinii de la nord, Canada. Cat de mult o fi aceasta tara la randul ei una a tuturor posibilitatilor, iar nu stiu, nu pot vorbi la modul general sau in numele altora, dar despre un lucru pot vorbi cu siguranta si anume sistemul lor universal de sanatate. Jos palaria si fesul si chipia si baticul si turbanul. Preferabil este sa te perinzi in viata cat mai putin pe la doctori, clinici si spitale, dar daca e musai si nu ai de ales, mno atunci aici este tara in care sa te tot imbolnavesti intr-o veselie. Acelasi lucru este valabil si pentru alte servicii medicale sau/si sociale care nu implica neaparat boala. Sarcina de exemplu.

Calatoria mea gestationala pana in prezent

Pentru inceput cel mai important lucru este cartea de sanatate (abrv. OHIP aka Ontario Health Insurance Plan) plan de care beneficiaza toata lumea indiferent de statut, adica emigrant nou venit sau cetatean sau refugiat sau pe viza de lucru sau student, indiferent daca esti angajat sau somer sau homeless de pe strada. Este un serviciu social national acoperit de guvern pentru absolut orice nevoie medicala de sub soare, exceptie facand “nevoile” cosmetice si din nefericire medicamentele pe care trebuie sa le platesti din buzunar daca nu ai un plan medical in plus privat sau daca nu primesti ajutor social. Dar sincer vorbind cine e ala care ar cauta calului de dar in gura ? Sa zicem bogdaproste ca avem tot restul asigurat. Bineinteles ca in realitate nimic nu este 100% gratis, cel putin nu pentru toata lumea, din moment ce fondurile pentru acest serviciu provin din impozitele pe salarii pe care le platim, dar mentalitatea astora este de opinie ca toata lumea are dreptul la sanatate indiferent daca muncesc si contribuie in societate sau nu, dreptul uman de a fi tratat si sanatos pentru ca nu se stie niciodata cum se schimba roata si de sus ajungi jos si nevoias. Tot respectul. Asta spre deosebire de vecinii lor de la sud unde domneste mentalitatea fiecare pentru el si dupa el potopul.

De la prima vizita prenatala la doctorul de familie, am avut parte de un tratament (a se intelege comportament) si servicii care fara exagerare, pe alte meleaguri ai parte numai daca te scalzi in bani, pile sau sange nobil regal sau mai nou politic. In primele 5 luni au fost necesare doare vizite regulare la doctorul de familie pentru diverse teste de sange, urina si ecografuri mandatorii, dupa care din luna a-5-a se face trimitere la obstetrician/ginecolog in zona sau in spitalul unde ai ales sa dai nastere. Odata cu trimiterea la obstetrician viitoarea mamica este inzestrata cu fel si fel de brosuri ale zecilor de servicii sociale, literatura pre-natala, numere de telefon si site-uri web ale diverselor organizatii care stau la dispozitie sa te ajute, sa-ti dea, sa te informeze, sa-ti faca si sa-ti dreaga. Primul lucru care ti se ofera sunt 6 saptamani de cursuri prenatale la care poti participa cu partenerul, cursuri tinute de asistente medicale cu experienta in domeniu. Dupa aceea exista Clinica de Alaptare unde persoane numite lactation consultants te instruiesc in tate cele legate de alaptarea noului nascut. Departamente separate exista si pentru persoanele cu nevoi speciale aka disabilitati fizice sau mentale, care sunt viitori parinti. Sunt sfatuiti, invatati si ajutati pana in panzele albe.

De asemenea, servicii de sanatate si bunastare mentala si emotionala sunt puse la dispozitia femeilor care infrunta depresie pre si/sau postnatala, in forma de terapie de grup, sedinte la psiholog (individuale sau de cuplu) vizite la psihiatru daca tratament medicamentos este necasar si recomandat, linii telefonice gen Help Line disponibile 24 de ore pentru sfaturi medicale profesionale cu privire la medicamente, simptome fizice sau nevoi emotionale, etc. Pentru micul procentaj de femei care pe timp de sarcina dezvolta diabet gestational (conditie temporara in majoritate), Clinica de Diabet din cadrul fiecarui spital ofera ore de educatie nutritionala, aparat de masurat glucoza, insulina daca este nevoie si monitorizare pe parcursul sarcinii pana la 3 luni dupa nastere, inclusiv teste. Totul gratis.

Un program numit Healthy Babies Healthy Children, ofera vizite la domiciliu cu ajutor pentru mamele care se confrunta cu greutati dupa sarcina si nu reusesc sa faca fata ingrijirii noului nascut din diverse motive. Exista un program guvernamental sub forma de serviciu social care poate fi accesat de persoanele care au neaparata nevoie de ajutor fizic in casa, cu noul nascut si restul treburilor. Guvernul ofera o anumita suma de bani cu care parintele poate angaja si instrui un fel de bona pe o perioada de timp.

In maternitate printre serviciile oferite cand vine timpul de a da nastere se afla si :
Tehnici de respiratie
Masaj
Relaxare
Muzica
Modificări de poziţie asistate
Medicamente (inclusiv epidural)
Aromaterapie
Terapie cu apa in jacuzzi
Televizor cu DVD/CD player (filme la cerere sunt disponibile)
Cazare pentru o persoană de sprijin
Zonă sau incapere de luat masa
Internet (wireless)
Cada cu jet de aer cald
Room service pentru toate mesele


0 comments:

Post a Comment